Chemona
Chemona vindt haar oorsprong in 2009 door een samenwerking met een Nanocoat ontwikkelaar in Duitsland. Dit bedrijf ontwikkelde de coatings vanaf 1998 en verkocht deze producten op de Duitse markt.
Na een paar jaar de licentie te hebben afgenomen voor de Benelux heeft er in 2014 een overname plaatsgevonden en is het merk Chemona wereldwijd geregistreerd met als gevolg dat wereldwijde verkoop kon worden gestart met importeurs, distributeur en dealers. Nieuwe producten worden nu ontwikkeld in samenwerking met diverse specialisten in verschillende landen en onder volledig eigendom van Chemona gedistribueerd.
Ontwikkeling, kwaliteit en veiligheid
Uit verschillende markten komen er diverse vragen om een specifiek probleem op te lossen. Chemona ontwikkelt in nauwe samenwerking met diverse partners voor elk materiaal of elke toepassing een op maat gemaakte receptuur. Na uitgebreid testen zal het worden vrijgegeven om zodoende een optimale werking te hebben.
Naast onbesproken kwaliteit is het voor Chemona van groot belang dat de producten veilig kunnen worden verwerkt in een daarvoor geschikte omgeving. Om dit goed in kaart te brengen werkt Chemona al sinds 2012 samen met instituut Nano-Next van TNO. TNO heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de eventuele veiligheid- en gezondheidsrisico’s voor de verwerkers van nanocoatings. Er zijn veel verschillende situaties en projecten gemonitord en hiermee heeft Nano-Next data verzameld omtrent de vrijkomende fijnstofdeeltjes bij het verwerken van Chemona nanocoatings.
Met deze bevindingen heeft TNO/Nano-Next een gedegen advies opgesteld voor het veilig toepassen van producten. Chemona heeft op basis hiervan bepaald welke procedure en persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn om de producten veilig te verwerken. Daarnaast worden de producten van Chemona kwalitatief gekeurd door TUV Rheinland op het gebied van corrosie normeringen, UV en hechting. U vindt uitgebreide veiligheidsinformatie over onze verschillende producten op de productpagina’s van deze site. Op aanvraag kunnen rapporten worden aangeleverd.
Partners
Chemona is als fabrikant aangesloten bij de vereniging van verf- en drukinktfabrikanten (VVVF). Wij blijven hierdoor goed geïnformeerd omtrent regelgeving en ontwikkelingen op de markt.
Gespecialiseerde Verwerkers & Trainingen
De meeste producten van Chemona zijn gemakkelijk te verwerken en ook voor de consument verkrijgbaar. Voor professionele verwerkers is van groot belang om de coatings op de juiste wijze vakkundig aan te brengen. Voor deze verwerkers biedt Chemona diverse trainingen waar alle technische kennis over nanocoatings, toepassingen en ondergronden aan bod komen. Na het theoretische deel worden er demonstraties gegeven en voorbeelden uit de praktijk besproken. Tevens kunnen de cursisten in praktijk de producten aanbrengen en testen op verschillende ondergronden. Aan het einde van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat, naslagwerk en een testkit.
Een dergelijk certificaat kan bijdragen aan het acquireren tijdens een specifieke opdracht maar zal zeker bijdragen aan het op de juiste manier verwerken van onze coatings met als resultaat een langdurige goede werking. Niet alleen professionele verwerkers, maar ook interne schoonmakers & conciërge diensten van verschillende bedrijven en gemeenten, hebben deelgenomen aan deze trainingen.
Nanotechnologie
Nanotechnologie is een verzamelnaam. Het verwijst naar toepassingen en technieken die werken op een schaal van 1 tot 100 nanometer. Een nanometer is een miljardste meter. Nanotechnologie werkt op het niveau van moleculen en atomen.
Het lotuseffect van nanotechnologie
Nanotechnologie maakt vele nieuwe toepassingen mogelijk en wordt daardoor een enabling technology genoemd. Het geeft de mogelijkheid om zelfs de kleinste deeltjes van atomen te omringen met een vuil- en waterafstotend middel. Nanodeeltjes hechten zich aan het oppervlak. Hierdoor krijgen andere stoffen, zoals vuil, geen grip meer om aan zich aan het oppervlak te hechten. Er vormt zich een ultradunne, glasachtige beschermlaag met een extreem lange werking.
De nanowerking wordt ook wel lotuseffect genoemd, omdat de bladeren van de lotusbloem zichzelf schoonhouden en op dezelfde manier ongevoelig zijn voor vocht en vuil. Het lotuseffect wordt veroorzaakt doordat het oppervlak waterafstotend is. Wat een waterdruppel doet ten opzichte van het materiaal dat wel of niet behandeld is cq waterafstotend is, leggen wij graag uit met bijgaand figuur.
- Normaal vloeit een waterdruppel uit over het oppervlak zoals in figuur C is weergegeven. Het oppervlak is dan hydrofiel (niet waterafstotend)
- Als het materiaal waterafstotend is (hydrofoob), dan zal de druppel zo min mogelijk contact met het oppervlak maken. De druppel zal zijn vorm grotendeels behouden zoals in figuur B.
- Indien het materiaal behandeld is met nanocoating dan wordt het oppervlak extreem waterafstotend en ontstaat het lotuseffect. De druppel maakt minimaal contact met het oppervlak en blijft rond zoals in figuur A.